Foto van den Bogaard

Frans van den Bogaard en vrienden

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM 013Rechts ’t Keershuys aan de Lepelstraat op de hoek met de Sint Jansstraat. Anno 1905. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch nr. 0005761

’t Keershuys aan de Lepelstraat 45 is een rijksmonument (1965). De naam wordt verklaard uit de overlevering, dat hier vetkaarsen werden verkocht aan boeren en voerlui. Die gebruikten ze voor de verlichting van de karren en koetsen die ’s avonds de stad via de Sint-Janspoort verlieten. Onder die naam staat het al eeuwen bekend.

‘t Keershuys is laatgotisch en van middeleeuwse oorsprong: het heeft 13e-eeuwse fundamenten, inpandig 14e-eeuwse moer- en kinderbalken en is aan de linkerzijde uitgevoerd als houtskelet (met houten muurstijlen). De vorm van de woning is nog grotendeels 15e-eeuws, dankzij de overkragende zijgevel in de Sint-Jansstraat en een achtergevel met oorspronkelijk dakvormig gedekte trappen. De voorgevel met kroonlijst op tandlijst is in de 19e eeuw tegen het huis geplaatst. Voor die tijd had het huis een houten voorgevel. Op de eerste verdieping zijn schuiframen met klos onder wisseldorpel. Tegen de linkerzijmuur bevinden zich op de tussenverdieping nog fragmenten van muurschilderingen uit verschillende perioden. De oudste dateert uit 1500 en stelt een kruisdragende Christus voor. Naast deze afbeelding bij het venster zijn restanten zichtbaar van een jongere schildering met diamantkoppen, uitgevoerd in diverse grijstinten. Diamantkoppen (ornament met vier of acht facetten) was een toentertijd veel gebruikte schildertechniek. In de tweede helft van de 16e eeuw waren dergelijk sterk in het oog springende, driedimensionale patronen geliefd in vele Bossche huisinterieurs.

Halverwege de 18e eeuw werd voor het eerst een bakkerij in ’t Keershuys gevestigd. Bijna 150 jaar zaten er bakkers in ’t Keershuys. In het begin van de 20e eeuw was dat bakker Van Elswijck, in de dertiger jaren was het de broodbakker Willems. Daarna werd de timmerman Coppens de gebruiker van ’t Keershuys. Hij vestigde er een lijstenfabriek die tot circa 1970 in gebruik bleef. In de voorgevel van ’t Keershuys bevindt zich het Mariabeeld De Goede Moeder. Het beeld maakt deel uit van de Beeweg, de eeuwenoude route van de Plechtige (in mei) en Stille Omgang (juli) langs tien Mariabeelden. In 1973 werd het complex in laatgotische stijl gerestaureerd, waarbij de 15e-eeuwse muurschilderingen tevoorschijn kwamen. Na de restauratie kwam er horeca in ’t Keershuys. Het kreeg de naam Breughel-Inn, een latere uitbater hernoemde het In Het Klavier. Tegenwoordig staat in sierletters de naam weer op de voorgevel waaronder de Bosschenaren het monumentale pand kennen: ’t Keershuys.

Op deze website zijn al 620934 pagina's bekeken.
© 2011 - 2024 fotovandenbogaard.nl - donderdag 28 maart 2024 - 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard