Foto van den Bogaard

Frans van den Bogaard en vrienden

Ed Hupkens
Auteur: Ed Hupkens  Met dank aan de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

FotoBM002 VierschaarDe Vierschaar bevindt zich achter in de hal van het Bossche Stadhuis. Foto: Josephine Peren

Als je het Bossche Stadhuis binnenkomt, zijn aan weerszijden van de benedenhal de metershoge muurschilderingen van Antoon Derkinderen (1859 – 1925) te bewonderen. Bij binnenkomst aan de linkerkant schilderde de Bossche kunstenaar in 1892 de stichting van de stad door Hertog Hendrik I. Aan de rechterkant beeldde hij - in een totaal andere stijl- in 1897 de bouw van de Sint-Jan uit. Achter in de hal bevindt zich de Vierschaar. In deze rechtbank werd tot ongeveer 1794 rechtspraak gehouden door de schepenen. De gestraften werden van daaruit naar het schavot op de Markt geleid voor de openbare terechtstelling. Tegenwoordig worden schepenen wethouders genoemd.
Links voorbij de Vierschaar komen we bij de Romangalerij, die de verbinding vormt tussen het hoofdgebouw uit 1670 en het achtergebouw uit 1563. Kijken we in deze Romangalerij naar boven, dan wanen we ons in een schip. De plafonds zijn geconstrueerd als houten scheepbodems. Verderop geven al meer dan driehonderd jaar paartjes elkaar het jawoord. Want daar bevindt zich de trouwzaal van het Bossche stadhuis. De wandbekleding van de trouwzaal is van kalfsleer. Door een speciale behandeling met zilver en daarna een gele vernislak lijkt het op goudbehang, een zeer kostbaar behangetje.
In de benedenhal komen we via de Heerentrap (waarover de schepenen zich begaven naar de raadsvergaderingen) bij de Oranjegalerij. Aan de wanden hangen portretten van koningin Beatrix en voormalige vorsten en stadhouders uit de Nassaudynastie. Op de vloer het karpet met de plattegrond van Den Bosch, dat in de jaren 1973-1974 geweven werd naar de kaart van Joan Blaeu uit 1649. Dwars over de vloer, onder het karpet door, loopt de Bossche meridiaan. Dat is een koperen strip die, in combinatie met een geperforeerd raam, de zonnetijd aangeeft: wanneer een bundel zonlicht door het gaatje in het raam schijnt en precies op de koperen strip valt, is het 12.00 uur. De Oranjegalerij geeft toegang tot de oude raadzaal. Op de eerste verdieping van het Stadhuis bevinden zich ook de Burgemeesterskamer, met wandschilderingen van Theodoor van Tulden (1650), de Wethouderskamer, uitgevoerd in rococostijl naar een ontwerp van de Bossche architect Verhellouw (1763), de Vergaderruimte van Burgemeester en Wethouders, waarvan de wanden bekleed zijn met goudleerbehang en de Secretariskamer, met zijn fraaie, houten lambrisering.
Rondleidingen in het Stadhuis worden gegeven door gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, zie www.kringvrienden.nl.

Op deze website zijn al 622601 pagina's bekeken.
© 2011 - 2024 fotovandenbogaard.nl - vrijdag 29 maart 2024 - 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft - Sponsor: Frans van den Bogaard